L'Institut Català d'Oncologia assegura que les cures pal·liatives no són sinònim de final de vida

L'Institut Català d'Oncologia assegura que les cures pal·liatives no són sinònim de final de vida
Raquel Moreno Escudero
13/10/2023 - 08:00

Badalona - Els professionals sanitaris de l'Institut Català d'Oncologia a Badalona asseguren que les cures pal·liatives no són sinònim de final de vida. Així, posen en valor que aquesta disciplina beneficia no només als pacients que es troben en el seu tram final de vida, sinó també en l'inici del diagnòstic per dotar-los d'una millora qualitat de vida mentre reben el tractament. Precisament aquest dissabte 14 d'octubre es celebra el Dia Mundial de les Cures Pal·liatives amb l'objectiu de sensibilitzar la població.

La Unitat de Cures Pal·liatives de l'ICO, ubicat a l'Hospital Germans Trias i Pujol analitza cas per cas i elabora un pla terapèutic paral·lel al que ja ha posat en marxa l'oncòleg o hematòleg com a expert de la malaltia. Els professionals de les cures pal·liatives ajuden a detectar quines són les necessitats físiques i emocionals de cada pacient, oferint-los un tractament multidisciplinar que inclou un acompanyament psicològic, social i també d'alleugeriment del dolor, entre d'altres aspectes que el preocupen. L'objectiu final és dotar-los de la màxima qualitat de vida que la malaltia permet, acompanyant també els seus familiars, segons ha explicat la metgessa adjunta del Servei de Cures Pal·liatives de l'Institut Català d'Oncologia a Badalona, Paula Cuenca.

cures pal·liatives 3

La Lourdes Gaxas és pacient de la unitat, i recorda que el primer contacte amb la metgessa va ser la seva primera cura pal·liativa. Agraeix l'empatia dels professionals i reconeix que s'ha sentit escoltada i acompanyada des de l'inici de la malaltia. Tot i el dolor i la manca de ganes, a vegades, de llevar-se cada dia, se sent afortunada d'estar envoltada de persones i professionals que l'encoratgen dia a dia.

La Unitat de Cures Pal·liatives de l'ICO a Badalona treballa conjuntament amb d'altres professionals de treball social, psicooncologia, dietètica i nutrició, els equips de suport domiciliari de pal·liatius i centres sociosanitaris.