L'IGTP fa un descobriment que ajudarà en el tractament del càncer de tiroide

L'IGTP fa un descobriment que ajudarà en el tractament del càncer de tiroide
Sergi Crusells
06/05/2025 - 11:31

Badalona - L'Institut de Recerca dels Germans Trias i Pujol ha descobert que les cèl·lules del càncer de tiroide poden donar pistes des d'un principi sobre si el càncer serà agressiu o pot evolucionar en una metàstasi. Un descobriment que pot ajudar a personalitzar el tractament del pacient.

El càncer de tiroide és el 9è més freqüent en la població i el 5è que més es presenta en dones. Habitualment el seu pronòstic és positiu, un percentatge molt petit dels casos presenten complicacions i un percentatge encara més petit evoluciona en metàstasi. Però això no significa que sigui inexistent. L'estudi de l'IGTP ha trobat que en el material epigenètic de les cèl·lules de càncer recent detectats s'hi troben una sèrie de marques o firmes que coincideixen amb cèl·lules de metàstasi, però aquestes firmes no estan presents en aquells tumors que són més fàcils de tractar.

La cap d'investigació de tumors endocrins de l'IGTP, Mireia Jordà, recalca la importància d'aquest estudi perquè hi ha molt poca investigació sobre el càncer de tiroide, tot i que en els últims 20 anys s'ha incrementat el nombre de casos. 'És la primera vegada que es fa un estudi epigenètic en aquest tipus de càncers. La qual cosa ha ajudat a crear coneixements de com funcionen i com canvien aquestes marques' explica Jordà.

A l'inici de l'estudi van trobar més d'un miler de marques que indicaven que un tumor evolucionaria en metàstasi. Ara les han acotat a 156 i la idea és fer-ho encara més fins a només cinc. Que es redueixi el nombre de marques facilitarà la investigació i que des dels hospitals puguin conèixer des del primer moment la intensitat del càncer per adequar el millor tractament possible.

Mira el reportatge sencer: