'L'Intrús' de Xavier Vilaplana, lectura dramatitzada d'aquest mes de febrer a l'Espai Betúlia

'L'Intrús' de Xavier Vilaplana, lectura dramatitzada d'aquest mes de febrer a l'Espai Betúlia
Anna García de Albéniz / Martí Vinyes
26/02/2024 - 20:59

Espai Betúlia, Badalona - Un dramaturg que afronta el farragós procés creatiu amb un «foraster» que li posa pal a les rodes. Aquesta és la premissa de l' «Intrús», un text original de Xavier Vilaplana que els Amics del Teatre Zorrilla han portat aquest dilluns a l'Espai Betúlia. Una lectura dramatitzada emmarcada en el quart cicle de Teatre a Cau d'Orella.

Aquesta obra va ser finalista del 16è premi de Teatre Breu Andreu Solsona 2023. Es tracta d'una proposta meta-teatral, i es que la trama es desenvolupa des del punt de vista del creador del text. Un personatge que se sent envaït perquè hi ha un intrús que fa mans i mànigues per canviar de dalt abaix la seva creació literària. Tot un embolic que dona lloc a una situació tragicòmica. Xavier Vilaplana, l'autor de l'obra, explica que el va escriure a partir d'una experiència personal anterior quan havia de tirar endavant una altra proposta teatral.

L'intrús gira al voltant de cinc personatges principals; el protagonista i la seva parella, la directora de l'obra, el cunyat del protagonista que esdevindrà l'intrús i la seva xicota. En la lectura dramatitzada hi han intervingut Jordi Arnal, Anna Calatayud, Sergi Dueñas, Núria Estrada i Antònia Sabater sota la direcció de Roser Fernández. La propera sessió serà el 20 de març amb «Un prometatge», d'Anton Txèkov i el 30 d'abril serà el torn de Federico García Lorca. A més, el 6 d'abril tindrà lloc una nova edició de la Nit de les Guineuetes.