Sant Adrià de Besòs - Balanç positiu del servei de civisme diürn de Sant Adrià de Besòs
Des del mes de juliol, agents cívics han recorregut els barris de Sant Adrià Nord i Sant Joan Baptista, amb més de 300 actuacions d'informació preventiva i 2.120 intervencions davant conductes incíviques, com l'ús incorrecte del patinet elèctric.
Sobre aquesta qüestió, de fet, l'Ajuntament adrianenc reclama una regulació unificada per a tota l'àrea metropolitana. Un reclam que també va fer Santa Coloma fa uns mesos.
A més de realitzar un centenar d'enquestes sobre civisme, han dut a terme 800 actuacions relacionades amb l'ordenança de tinença d'animals. Sobre aquest àmbit, han informat sobre la manera correcta de portar-los a la via pública o la necessitat de recollir-ne els excrements. També han fet 800 intervencions per assegurar el compliment de la normativa de seguretat viària de bicicletes i patinets. Les infraccions més habituals han estat la detecció de dues o més persones circulant sobre el mateix vehicle, mirar el mòbil o dur auriculars mentre es condueix. Pel que fa a l'espai públic, han detectat infraccions relacionades amb neteja, vandalisme i l'ús inadequat de pilotes dures a les places.
La coordinadora del servei Sonia Guerrero valora positivament l'evolució d'aquesta campanya. Comenta que 'el balanç amb els objectius que ens plantejàvem a l'inici és molt bo. Partíem de situacions complicades com en el cas dels patinets, amb un 9% de patinets que circulaven correctament, i després de la campanya hem observat que ara se situaria en un 29%'. En el cas dels gossos deslligats, la xifra també ha millorat. D'un 70% inicial, ara el porten lligat un 90%.
En el marc de la iniciativa, una quarantena de grups de joves han estat convidats a fer un examen sobre l'ús del patinet elèctric. Precisament, Sant Adrià reclama una única normativa supramunicipal que reguli aquest mitjà de transport.
L'alcaldessa Filo Cañete critica que cada localitat té les seves ordenances, tot i que els conductors circulen diàriament entre ciutats. Explica que 'la Direcció General de Trànsit ha de fer la reflexió. No té sentit que en cada municipi' la norma sigui diferent. 'Facilitar dispositius policials, fins i tot compartits, per treballar la part preventiva i, segons quins aspectes, sigui encara més dissuasiu el seu ús'.
La campanya diürna, que té lloc a les tardes, va començar el juliol per reforçar la nocturna, en marxa des del setembre del 2023. Ambdues accions finalitzaran el 31 de desembre.