Més d'un miler de pacients de l'ICS a Badalona deixen de fumar durant el darrer any

Més d'un miler de pacients de l'ICS a Badalona deixen de fumar durant el darrer any
Raquel Moreno / Arnau Vidal
31/05/2024 - 13:40

La Salut, Badalona - Més d'un miler de pacients dels centres d'atenció primària, que depenen de l'Institut Català de La Salut, han deixat de fumar en el darrer any. Els professionals que hi treballen consideren que cada vegada són més els ciutadans que decideixen deixar de fumar assessorats per l'equip d'infermeria i psicologia dels seus CAP de referència. A més, alerten dels perjudicis del consum de cigarretes electròniques. La via d'entrada, diuen, al tabac.

Els pacients que se senten motivats per deixar de fumar són atesos per la Unitat de Deshabituació al Tabac on una infermera els acompanya durant tot el procés que s'allarga almenys durant 1 any de tractament. Durant la primera visita s'explora el pacient i s'observa la seva saturació d'oxigen, la tensió, el pes i els hàbits de vida com ara la pràctica d'exercici físic o sedentarisme i quin és el nivell de dependència al tabac per oferir-li el tractament adequat. En la majoria dels casos, amb la prescripció farmacològica de la cistina durant un període de 25 dies. L'objectiu és afavorir la reducció de l'ansietat associada a la dependència a la nicotina.

  • Eva Garcia, infermera referent de la Unitat de Deshabituació al Tabac del CAP de La Salut:

Garcia també ha volgut remarcar els efectes nocius de l'ús de cigarretes electròniques que vaporitzen una barreja de nicotina i altres compostos químics. Assegura que s'ha convertit en la via d'entrada al tabac, sobretot, diu, pels més joves. Així, llança un missatge d'optimisme per assolir amb èxit, amb el temps que sigui necessari, deixar de fumar.

Des de la unitat especialitzada també recorden la importància de deixar de fumar en benefici dels fumadors passius, que no escullen ser-ho. Els fills de fumadors, alerta, ingressen moltes més vegades per bronquitis que els que no consumeixen tabac.

tabaquisme 3