Millorar la sensació de seguretat al transport públic amb propostes extretes del Cicle de Debats

Millorar la sensació de seguretat al transport públic amb propostes extretes del Cicle de Debats
Sara Nicolás
21/06/2023 - 15:48

Badalona - Direxis TUSGSAL i la Fundació per a la Seguretat Pública presenten propostes d'actuació per millorar la percepció de la seguretat al transport públic. Entre elles, incorporar un botó de seguretat a les aplicacions de transport públic, incrementar freqüències per evitar massificacions i implementar equips de mediadors.

SEGURETAT TRANSPORT PÚBLIC PROPOSTES

Ambdues entitats han analitzat les conclusions extretes del Cicle de Debats que van organitzar envers qualitat, seguretat i convivència al transport públic. Unes jornades que els han servit per elaborar propostes per pal·liar la sensació d'inseguretat entre els usuaris i usuàries. L'objectiu final, segons assegura el subdirector general de TUSGSAL, José Maria Parra, és posar al servei de les administracions vinculades a la seguretat el document amb els suggeriments.

La fita per a nosaltres és haver arribat a aquest informe que té indicacions i propostes que sorgeixen d'un debat seriós i rigorós que aborda solucions a determinats problemes que s'han detectat

Les propostes de les entitats es basen en una nova estratègia comunitària de seguretat. És a dir, fer partícip l'usuari de transport públic a través d'eines que els permetin estar en contacte constant i tenir en compte la seva veu. En aquest sentit, es planteja la possibilitat d'incorporar un botó d'alerta en aplicacions de transport públic a través del qual notificar situacions d'inseguretat. Miquel Àngel Escobar, membre de la patronal de la Fundació per a la Seguretat Pública, assegura que és una mesura que ajudaria a detectar de manera àgil problemàtiques.

El botó permet una connexió directa, de manera que no hagis d'intervenir, però es tingui constància que s'està produint un fet, delictiu o no, que genera inseguretat. A partir d'aqui, els cossos de seguretat actuen i treus a la persona la responsabilitat d'intervenir posant en risc la seva integritat física

El document també suggereix altres mesures, com incrementar les freqüències per evitar actes incívics o delictius en contextos de massificació i implementar equips de mediadors que recordin les normes de seguretat. En matèria de perspectiva de gènere, es proposa incorporar marxes exploratòries, grups de dones que aportin la seva experiència i sensacions després de dur a terme un recorregut concret.