Badalona - Direxis TUSGSAL i la Fundació per a la Seguretat Pública presenten propostes d'actuació per millorar la percepció de la seguretat al transport públic. Entre elles, incorporar un botó de seguretat a les aplicacions de transport públic, incrementar freqüències per evitar massificacions i implementar equips de mediadors.
Ambdues entitats han analitzat les conclusions extretes del Cicle de Debats que van organitzar envers qualitat, seguretat i convivència al transport públic. Unes jornades que els han servit per elaborar propostes per pal·liar la sensació d'inseguretat entre els usuaris i usuàries. L'objectiu final, segons assegura el subdirector general de TUSGSAL, José Maria Parra, és posar al servei de les administracions vinculades a la seguretat el document amb els suggeriments.
La fita per a nosaltres és haver arribat a aquest informe que té indicacions i propostes que sorgeixen d'un debat seriós i rigorós que aborda solucions a determinats problemes que s'han detectat
Les propostes de les entitats es basen en una nova estratègia comunitària de seguretat. És a dir, fer partícip l'usuari de transport públic a través d'eines que els permetin estar en contacte constant i tenir en compte la seva veu. En aquest sentit, es planteja la possibilitat d'incorporar un botó d'alerta en aplicacions de transport públic a través del qual notificar situacions d'inseguretat. Miquel Àngel Escobar, membre de la patronal de la Fundació per a la Seguretat Pública, assegura que és una mesura que ajudaria a detectar de manera àgil problemàtiques.
El botó permet una connexió directa, de manera que no hagis d'intervenir, però es tingui constància que s'està produint un fet, delictiu o no, que genera inseguretat. A partir d'aqui, els cossos de seguretat actuen i treus a la persona la responsabilitat d'intervenir posant en risc la seva integritat física
El document també suggereix altres mesures, com incrementar les freqüències per evitar actes incívics o delictius en contextos de massificació i implementar equips de mediadors que recordin les normes de seguretat. En matèria de perspectiva de gènere, es proposa incorporar marxes exploratòries, grups de dones que aportin la seva experiència i sensacions després de dur a terme un recorregut concret.