Municipis de l'Arc Metropolità demanen ara mesures per flexibilitzar la implantació de la ZBE

Municipis de l'Arc Metropolità demanen ara mesures per flexibilitzar la implantació de la ZBE
Berta Soler / David González / Paula Russiñol
24/10/2023 - 19:05

  • Municipis de l'Arc Metropolità, com Mataró, Sabadell o Terrassa, se sumen a la polèmica de la implantació de la Zona de Baixes Emissions.

  • Demanen a la Generalitat mesures per flexibilitzar les restriccions previstes a partir del 2024. Recordem que al setembre l'Ajuntament de Badalona ja va anunciar una moratòria de tres anys en l'aplicació de la ZBE.

Badalona - Proposen, per exemple, autoritzacions temporals i moratòries per als ciutadans empadronats a la Zona de Baixes Emissions en el moment d'entrada en vigor de la normativa, perquè puguin accedir sense distintiu mentre mantinguin la residència. Alhora, plantegen excepcions per als conductors amb baixos nivells de renda o autònoms. També suggereixen, entre d'altres, un tracte especial per als vehicles dedicats al transport de Persones amb Mobilitat Reduïda. A banda, han recordat la necessitat de reforçar el transport públic a les poblacions de la segona corona metropolitana.

Tot plegat arriba després que la Generalitat els traslladés aquest dilluns en una reunió el document de mínims segons el qual s'hauran de regir les zones de baixes emissions. Els municipis consideren que el govern ha actuat al marge del món local. L'alcaldessa de Sabadell i presidenta de l'Arc Metropolità ha afirmat que no es pot restringir l'accés de forma indiscriminada al veïnat al seu domicili.

Per la seva banda, la Generalitat atribueix les queixes a una “maniobra política” i admet que el que hi ha sobre la taula són uns mínims comuns que hauran de complir els municipis de més de 50.000 habitants l'any vinent. La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya, expressa sorpresa per les queixes d'alguns ajuntaments, ja que assegura que hi han treballat conjuntament.

Des de la Generalitat apunten que si un ajuntament es vol 'despenjar' dels mínims fixats, hi haurà un període transitori per poder-se adaptar a la normativa fins al 2027.

📺 Notícia audiovisual: