Badalona - L'Espai Betúlia organitza aquesta tardor dos cicles culturals de temàtica històrica. El primer d'ells, sobre novel·la històrica, s'iniciarà el pròxim 1 d'octubre i es farà a les 7 de la tarda durant tots els dimarts del mes i el primer de novembre. Les sessions constaran de la ponència d'un especialista i un debat posterior amb el públic. Per exemple, l'escriptora i professora Blanca Bravo comentarà l'obra de Gabriel García Márquez en la primera sessió, mentre que el també escriptor Joaquim Molina centrarà el seu taller en Umberto Eco.
El segon cicle estarà centrat en la veu de les dones en la història de la filosofia. L'estructura serà la mateixa que en l'altre taller i, en aquest cas, s'iniciarà el 17 d'octubre. Les sessions es faran durant els mesos d'octubre i novembre, els dijous a les 7 de la tarda, excepte la del 30 d'octubre, que és un dimecres. Durant el curs, es repassarà la història de diferents filòsofes contemporànies, com Hannah Arendt i Angela Davis, però també de l'Edat Mitjana o la Grècia clàssica, com Hipàtia d'Alexandria.
Tots dos seminaris són d'assistència lliure fins a completar l'aforament.
El calendari del cicle 'Clàssics de la Narrativa: Cicle de Novel·la Històrica' és el següent:
- 1 d'octubre a les 19 hores: El general en su laberinto (1989), de Gabriel García Márquez. Amb Blanca Bravo, escriptora i professora.
- 8 d'octubre a les 19 hores: El nom de la rosa (1980), d'Umberto Eco. Amb Joaquim Molina, escriptor i professor.
- 15 d'octubre a les 19 hores: El hereje (1998), de Miguel Delibes. Amb Maria Luisa Sotelo, catedràtica de Literatura Espanyola a la Universitat de Barcelona.
- 22 d'octubre a les 19 hores: L'últim mohicà (1826), de James Fenimore Cooper. Amb David Fontanals, professor de Literatura Nord-americana de la Universitat de Barcelona.
- 29 d'octubre a les 19 hores: Memòries d'Adrià (1951), de Marguerite Yourcenar. Amb Myriam Mallart, professora del Departament de Francès de la Universitat de Barcelona.
- 5 de novembre a les 19.30 hores: Aquest serà el principi (1986), d'Anna Murià. Amb D. Sam Abrams, poeta, traductor, crític literari i professor.
D'altra banda, aquest és el calendari del cicle 'Pensar i fer: Veus de dones en la Història de la Filosofia':
- 17 d'octubre a les 19 hores: 'La dona filòsofa a la Grècia clàssica. Hipàtia d'Alexandria'. Amb Pere Montaner.
- 24 d'octubre a les 19 hores: 'La mística com a eina política. L'enginy i les lluites d'autores de l'Edat Mitjana i del Renaixement'. Amb Marta Palacín.
- 30 d'octubre a les 19 hores: 'Filòsofes de la Il·lustració: la lluita per la ciutadania. De Gouges, Wollstonecraft i De Grouchy'. Amb Joana Subirats.
- 7 de novembre a les 19 hores: 'Filòsofes contemporànies. El cas Simone Weil. La fortalesa d'un pensament dèbil (1909-1943)'. Amb Emília Olivé.
- 14 de novembre a les 19 hores: 'Filòsofes contemporànies. Per amor al món: pluralitat i diferència en el pensament de Hannah Arendt (1906-1975)'. Amb Teresa Hoogeveen.
- 21 de novembre a les 19 hores: 'Filòsofes contemporànies. Amor i mística a la raó poètica de María Zambrano (1904-1991)'. Amb Concha Fernández Martorell.
- 28 de novembre a les 19 hores: 'Filòsofes contemporànies. Angela Davis (1944): símbol contra l'opressió de raça, classe i gènere'. Amb Julia Manzano.