Badalona - Descobertes noves troballes arqueològiques que pertanyen al suburbi periurbà de la ciutat romana de Baetulo i espais agraris d'època medieval i moderna. Els treballs d'excavació han permès documentar un cementiri de finals del segle I dC, les restes d'un establiment rural de producció de vi que data del segle IV dC, i dos murs que funcionaven com a parcel·lació agrària entorn del segle XV. Totes elles, conservades a més de 4 metres de profunditat.
La intervenció arqueològica es va fer durant els darrers mesos de juliol i agost al carrer de Santa Bàrbara en un solar de titularitat privada d'uns 500 metres quadrats on es construirà una nova promoció d'habitatges. Ubicat al barri de Coll i Pujol, però, l'espai no compta amb la protecció patrimonial que ofereix la declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional. És per aquest motiu que les troballes no seran museïtzades, i serà la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat qui decidirà en funció del seu estat de conservació si quedaran cobertes o no pel nou edifici. Ara bé, el fet de poder-les excavar i estudiar permet conèixer millor els jaciments arqueològics i recuperar així els valors culturals del passat de la ciutat, des de l'època romana fins a la contemporània. Ho ha explicat l'arqueòloga del Museu de Badalona, Clara Forn.
Són restes que desconeixíem fins ara i que no només ens parlen del passat romà de Badalona sinó també de diferents èpoques. Una excavació que ens apropa la història i evolució de la ciutat.
Les feines arqueològiques s'han desenvolupat per l'empresa ÀTICS sota la direcció de l'arqueòleg del Museu de Badalona, Iñaki Moreno, i han estat promogudes per la propietat del solar. El seguiment s'ha fet des del Museu amb la supervisió del Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya.
D'altres espais excavats propers i que sí que compten amb la protecció del BCIN són precisament les restes de la Via Augusta, una rellevant troballa descoberta l'any 2019 que, recordem, serà visitable en un futur.