Badalona - La curació del VIH per un trasplantament de cèl·lules mare és possible sense la protecció de la mutació genètica. IrsiCaixa ha coordinat una investigació internacional que confirma la sisena reemissió del virus després d'un trasplantament. Un cas que confirma que la mutació CCR5 ajuda a la curació, però no és imprescindible.
El 'pacient de Ginebra' estava infectat pel virus des de 1990 i el 2018 va ser diagnosticat amb un càncer a la sang, un sarcoma. Això el va portar a rebre un trasplantament de cèl·lules mare. Un mes després, s'havia reduït el nombre de cèl·lules portadores del virus, i prop de tres anys després d'interrompre el tractament, la seva reemissió s'ha confirmat. Es tracta de la sisena persona que es cura del VIH després d'un trasplantament de cèl·lules mare, però la primera que ho fa amb un donant que no presentava cap mutació genètica. L'estudi, que acaba de ser publicat a la revista «Nature Medicine», és un èxit sense precedents perquè obre la via a altres mecanismes que permetrien la reemissió del VIH.
Tres hipòtesis
Segons la investigadora d'IrsiCaixa Maria Salgado, es treballa ara en tres hipòtesis. La primera és la interacció entre les cèl·lules mare del donant i del receptor, coneguda com l'al·loimmunitat, que permet eliminar les cèl·lules infectades del malalt. Un línia que ja va ser confirmada en estudis anteriors. La segona hipòtesi és el tipus d'immunosupressor que prenia el pacient. Per acabar, els investigadors creuen que les cèl·lules Natural Killer del malalt han tingut un paper clau en la reemissió del virus.
L'estudi permet noves perspectives d'investigació on el trasplantament de cèl·lules mare juga un paper important. Tot i això, els investigadors expliquen que és una teràpia molt agressiva que només és apta per pacients amb VIH que també tenen alguna malaltia hematològica greu. Els investigadors d'IrsiCaixa treballen ara per mirar de replicar els resultats en una població més àmplia de pacients. De fet, asseguren que estem davant d'un descobriment que podria canviar el rumb de la investigació en la cura del VIH.