Salut ampliarà a 28 CAP, 3 de Badalona, el pla per reduir l'obesitat infantil

Salut ampliarà a 28 CAP, 3 de Badalona, el pla per reduir l'obesitat infantil
Àlex Sisó / ACN
19/04/2024 - 19:50

Badalona - Salut ampliarà a 28 equips d'atenció primària el pla per reduir l'obesitat infantil, que afecta 1 de cada 10 nens i nenes a Catalunya. A Badalona hi participen un total de tres equips repartits entre els CAPS de Montigalà, Sant Roc i Gran Sol. Mentre que a Santa Coloma de Gramenet s'hi destina un al CAP del Fondo. El desplegament es du a terme davant l'èxit de la prova pilot desplegada al barri de la Mina, l'any 2019, que ha permès reduir del 26 al 25% el percentatge d'infants amb excés de greix.

La prevalença de l'obesitat infantil és 8 vegades més alta en un barri de nivell socioeconòmic baix que en un de benestant a Catalunya. Davant aquesta realitat, Salut estendrà el pla per reduir l'obesitat infantil a prop d'una trentena d'equips d'atenció primària. S'incidirà en l'alimentació, l'activitat física, el suport emocional, la son, la criança positiva i la participació comunitària. Els responsables de Salut atribueixen els índexs d'obesitat infantil a diversos factors, com el consum d'aliments processats i un estil de vida sedentari, accentuat per l'ús de pantalles. L'objectiu passa per prevenir futures malalties quan els infants arribin a l'etapa adulta.

Manel Balcells, conseller de Salut


Per la seva banda la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha afegit que si el desplegament del projecte a 28 barris dona resultats positius, volen continuar estenent el pla a més territoris.

Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública

Als 28 equips escollits, de zones amb índexs elevats d'obesitat i de vulnerabilitat social, entre el maig i el juliol es faran les formacions del pla i entre el setembre i el juliol de 2025, les intervencions comunitària i assistencial. El pla preveu la designació d'una persona referent per coordinar el projecte a cada CAP i la implicació del dietista nutricionista.