Sant Adrià de Besòs, un dels municipis inclosos al pla del Govern per reduir els residus que van als abocadors

Sant Adrià de Besòs, un dels municipis inclosos al pla del Govern per reduir els residus que van als abocadors
Judit Larios
22/07/2025 - 14:20

Sant Adrià de Besòs - El pla de la Generalitat per reduir els residus que van a parar als abocadors preveu construir una nova planta de fracció orgànica a Sant Adrià de Besòs. També fer manteniment de la incineradora de la ciutat. Aquestes són algunes de les iniciatives que recull la proposta de l'executiu per al pla territorial sectorial d'infraestructures de prevenció i tractament de residus (PINFRECAT) fins al 2035, del qual s'ha obert el procés participatiu aquest dimarts. Tant els agents implicats com la ciutadania podran fer les seves aportacions fins a l'octubre.

El Govern vol arribar en la pròxima dècada a l'objectiu de disminuir fins al 10% els residus municipals que van a parar als abocadors, l'equivalent a unes 350.000 tones. Actualment, la xifra es troba en el 31,7%. De fet, una de les principals propostes de l'executiu català és eliminar 13 dels 25 abocadors existents. També planteja ampliar i millorar les 25 plantes de fracció orgànica i construir-ne dues de noves, una a l'Ecoparc 3 a Sant Adrià de Besòs i l'altra a Girona. Pel que fa al tractament previ de la fracció resta, l'executiu fixa completar la xarxa actual amb la construcció de set noves plantes per garantir la recuperació de materials. A banda de disminuir el flux de residus als abocadors, aquestes mesures busquen, alhora, augmentar l'índex de reciclatge fins al 65%.

En aquest sentit, es desplegarà una xarxa de 500 centres per fomentar la reutilització. Es tracta d'espais que, a diferència de les deixalleries, estaran al centre dels municipis i on els ciutadans podran portar productes perquè s'allargui la seva vida útil. S'acceptarà bijuteria, productes d'informàtica, electrodomèstics, tèxtil, dispositius d'imatge i so, mobles i llibres o material per a nadons o esportiu, entre d'altres. Segons ha detallat la consellera de Territori, Sílvia Paneque, la idea és evitar que aquests productes acabin a la deixalleria, on es donaria per acabada la seva vida útil. 'El que volem és donar-los noves vides i nous usos', ha dit.

Una altra de les propostes del pla és que fins al 25% de la generació de residus es pugui fer servir per a la valorització energètica, un procés de combustió per obtenir energia de les deixalles. Aquest objectiu passa, entre altres, per fer manteniment de la incineradora de Sant Adrià.

Els abocadors, llegat d'un sistema de residus antic

El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Albert Planell, explica que els abocadors venen d'unes 'polítiques de residus de fa 150 anys' que no tenen sentit actualment: 'Tots els pobles tenien un abocador, que en deien el femer, i era allò que no es podia utilitzar. Però no hi havia massa plàstics o llaunes i gairebé tot es podia fer servir i molt poca cosa acabava allà'.

Els canvis econòmics i socials del darrer segle, afegeix, han provocat que cada vegada vagi a l'abocador 'més material que no hi hauria d'anar' perquè són 'recursos'. Així, el repte de deixar de dependre dels abocadors obliga també a un millorar l'índex de reciclatge.