Santa Coloma es planteja restringir la circulació en punts de la llera del Besòs per potenciar fauna i flora

Santa Coloma es planteja restringir la circulació en punts de la llera del Besòs per potenciar fauna i flora
Mar Martínez
14/03/2025 - 10:21

Santa Coloma de Gramenet - En les obres de renaturalització del riu Besòs ha arribat el moment d'establir connexions entre el riu i el Parc de Can Zam i també entre el riu i la Serralada de Marina per afavorir el pas de fauna. Són punts clau en la fase 2 d'aquest gran projecte que vol donar més vida a aquest espai natural. Hi haurà noves llacunes, i arbres i arbustos a l'accés de la part superior de la llera, a Santa Coloma. Les obres d'aquest capítol del projecte natural van començar a finals de l'any passat i es preveu que s'allarguin tot aquest.

La segona fase del Refugi de Biodiversitat del riu Besòs preveu un petit túnel humit, d'uns cinquanta centímetres d'ample, que passarà sota la carretera i connectarà la llera amb l'espai del llac de Can Zam. Hi circularan petits amfibis, entre altres espècies, que en el camí cap al riu es trobaran un corredor vegetal en les parets del mur d'accés a la llera. En aquest punt, a tocar de la fàbrica de Cacaolat, un tram del vial s'ha substituït per sorra.

La creació d'un meandre, per potenciar la fesomia natural del riu, punts d'aigua i illes de biodiversitat són altres de les actuacions de la segona fase. Entre la fàbrica i l'estació d'electricitat hi haurà l'altre corredor, que connectarà la Serralada de Marina i el riu des del barri de les Oliveres. Una part serà també soterrada, amb un túnel per a petits mamífers.

Fomentar la vida animal i vegetal del riu Besòs no serà compatible en alguns punts amb la circulació vianants, mascotes i bicicletes.

GUINEU RIU BESOS Autor Ajunatment de Santa Coloma FOTOTRAMPEIG
Font: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

La segona fase preveu la plantació de disset mil arbres i la construcció de basses per aprofitar l'aigua del Rec Comtal. Aquesta etapa del Refugi de Biodiversitat es finança íntegrament des d'Europa, amb fons Next Generation vehiculats a través de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica.