Santa Coloma recupera un espai vitícola que es remunta als ibers

Santa Coloma recupera un espai vitícola que es remunta als ibers
Raquel Moreno/ Jordi Pujolar (ACN)
05/11/2025 - 15:35

Santa Coloma de Gramenet - La Vinya d'en Sabater de Santa Coloma de Gramenet celebra el seu desè aniversari havent consolidat la recuperació d'aquest conreu històric a la zona, present des de temps dels ibers i fins al seu abandonament als anys 60. Des que es van replantar els primers ceps l'any 2015, l'espai vitícola ha permès produir prop d'11.000 ampolles de vins ecològics de diferents varietats, a partir de la primera verema l'any 2017.

vinya santaco 3

En total s'han recollit prop de 13.000 quilos de raïm i s'han produït més d'11.000 ampolles de diferents vins. Des de monovarietals i vins de cupatge, tant blancs com negres, vins rosats, un escumós rosat o el singular vi blanc de noir, fet a partir de varietats negres. Tot i que no són vins destinats a la venda, la seva qualitat manté els estàndards de la DO Alella, de la qual formen part des del 2020, segons ha explicat el formador de la Casa d'Oficis d'Agricultura Ecològica de Santa Coloma de Gramenet, Marc Farré.

vinya santaco 4

El projecte té un marcat vessant formatiu i la gestió de l'espai, al cor de la Serralada de Marina, va a càrrec dels participants de diferents programes ocupacionals que promou l'empresa municipal Grameimpuls al recinte Torribera. En aquests deu anys hi ha passat més de 200 persones. La troballa de llavors fossilitzades de raïm al Poblat Ibèric del Puig Castellar va ser un dels revulsius per què l'Ajuntament de Santa Coloma decidís recuperar la vinya a la zona.

vinya santaco 2