Recuperar-se a casa gràcies a un rellotge intel·ligent

Recuperar-se a casa gràcies a un rellotge intel·ligent
Raquel Moreno / Arnau Vidal
12/08/2024 - 14:23

Hospital Germans Trias i Pujol, Badalona - Una trentena de pacients de la Unitat d'Hospitalització a Domicili de l'Hospital Germans Trias i Pujol participen d'un programa de seguiment remot mitjançant rellotges intel·ligents. L'objectiu d'aquest projecte pilot, anomenat SESHAT, és transformar l'actual model assistencial per avançar en una medicina proactiva que pugui anticipar-se al deteriorament del pacient.

A distància i a temps real, els professionals sanitaris poden consultar a través d'una aplicació mòbil i en qualsevol moment les constants bàsiques dels pacients gràcies als dispositius portables. Variables fisiològiques com la saturació d'oxigen, la freqüència cardíaca i respiratòria, la temperatura, la tensió arterial i la quantitat de passos. Aquests rellotges intel·ligents poden fins i tot, realitzar un electrocardiograma. Les dades del qual s'integren als sistemes d'informació de l'Institut Català de la Salut i permeten evitar que el malalt empitjori. Ho explica el director d'Estratègia Assistencial i Innovació de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Oriol Estrada.

Suposarà un canvi de paradigma de l'atenció que podrem escalar a la resta del sistema sanitari

El projecte preveu desplegar fins a un miler de rellotges intel·ligents a finals de 2025 per al seguiment de diferents perfils de pacients complexos o que presenten un risc de complicacions. Un model proactiu que s'avança a l'aparició de deterioraments clínics i que pretén mantenir els malalts al seu domicili el major temps possible. Ho detalla la coordinadora mèdica de la Unitat d'Hospitalització a Domicili del Germans Trias, Glòria Bonet.

Poder actuar de manera més ràpida i preveure possibles empitjoraments clínics

Paral·lelament a l'ús de les polseres, més de 200 pacients ingressats a l'hospital compten amb monitors sense fils tipus petaca per a fer-los el seguiment remot de les seves constants. L'objectiu a llarg termini és generalitzar aquest nou sistema de salut que permetrà modificar i millorar els protocols actuals d'atenció clínica als malalts, aconseguint una medicina més predictiva, preventiva, personalitzada i participativa.

De fet, Joaquín Vela és un dels pacients de la Unitat d'Hospitalització a Domicili de l'Hospital Germans Trias i Pujol que s'ha beneficiat del programa de seguiment en remot mitjançant rellotges intel·ligents Diagnosticat de diverticulitis, la inflamació dels diverticles de l'intestí, ha pogut recuperar-se a casa seva. Així ho explica:

No és el mateix estar recuperant-te a l'hospital que a casa

Durant 10 dies, l'hospital ha controlat el seu estat amb visites diàries al domicili i a partir de les dades que el rellotge enviava a través d'una aplicació mòbil.

Em sentia controlat perquè tenia el rellotge i cada dia em trucaven i venien a veure a casa

Ja amb l'alta, en Joaquín enalteix aquesta iniciativa sanitària, que preveu desplegar fins a un miler de rellotges a finals del 2025 perquè, al cap i a la fi, com a casa, enlloc.