Badalona - L'hospitalització de «portes obertes» de la unitat de psiquiatria del Germans Trias i Pujol, pioner a Catalunya, és un exemple a seguir de bones pràctiques en salut mental que s'ha d'aplicar a la resta dels hospitals catalans. Així ho constaten des de Presidència i el departament de Salut de la Generalitat que AQUEST DIMECRES ha organitzat unes jornades sobre els 'QualityRights', l'instrument de qualitat i drets de l'Organització Mundial de la Salut.
Des del Germans Trias expliquen que aquest nou model representa una millora de la qualitat assistencial, condició física i satisfacció tant de pacients com dels seus familiars durant el procés de l'hospitalització. També suposa, diuen, una millora des del punt de vista ètic, basat en el respecte als drets i preferències dels afectats per un trastorn mental, reduint la seva estigmatització i tractant-los com la resta de pacients de l'hospital. N'ha parlat el cap del servei de Psiquiatria del Germans Trias i Pujol, Joan de Pablo.
Hem d'avançar en procediments basats en el diàleg i en saber entendre la particular situació de la persona que té un trastorn mental. Això ajuda a trobar solucions i evitar mesures coercitives
Amb les «portes obertes», expliquen, es redueixen les conductes autolesives i les mesures restrictives com l'aïllament, la contenció mecànica i farmacològica, i la medicació forçada. La formació tant de professionals com de pacients és clau per millorar l'assistència durant un brot psicòtic. Ho ha explicat la Directora del Pacte Nacional de Salut Mental adscrit al departament de Presidència, Magda Casamitjana.
Hem posat en marxa la planificació de decisions anticipades inclosa en l'historial clínic del pacient en casos de brots
Durant la jornada s'ha parlat dels drets humans i la gestió del risc en el pacient psiquiàtric hospitalitzat, des de diverses perspectives: la legal, l'ètica, la de l'usuari i la del professional. Segons els experts és necessari posar al centre del tractament el pacient i tancar els hospitals psiquiàtrics de llarga estada. Ho ha destacat el Director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions, Joan Vegué.
Les persones amb trastorns mentals han de poder viure de manera normalitzada en els seus entorns habituals
Segons Vegué, la pandèmia ha posat la salut mental al centre de l'agenda política, i ha constatat un increment de l'atenció en salut mental. Cal dotar de més pressupost aquesta àrea, diu, però també de noves maneres de fer, molt més respectuoses amb els drets dels pacients.