Badalona - Combatre l'absentisme escolar i la falta de motivació dels estudiants mitjançant la integració de la tecnologia a les aules. És l'objectiu del projecte que ha permès la directora de l'Institut Eugeni d'Ors de Badalona, la Cristina Steegmann, guanyar el premi Alan Turing al Compromís Social.
Arran de la pandèmia, aquest centre educatiu del barri de Sant Roc va rebre entre 800 i 1.000 ordinadors personals, un per cada alumne. També es van distribuir diversos armaris a les aules on poder guardar i carregar els ordinadors mentre no s'utilitzen.
A cada classe d'ESO hi ha un alumne responsable que vetlla perquè tot el material estigui a punt. Una important dotació tecnològica que, segons afirma la Cristina Steegmann, ha permès convertir les classes ordinàries de l'Eugeni d'Ors en autèntiques aules d'informàtica. Allà els alumnes fan un ús racional, pedagògic i didàctic de la tecnologia, que va més enllà.
Els alumnes fan servir diversos programes i aplicatius depenent de la matèria. Així, a les assignatures de caràcter matemàtic, científic i tecnològic, fan ús de la calculadora CalcMe. Des del punt de vista artístic també fan servir un programa que permet digitalitzar imatges. Unes eines que, segons els alumnes, han permès millorar el seu aprenentatge i fer les classes més divertides. L'Adolfo és alumne de 3r d'ESO de l'Institut Eugeni d'Ors.
La directora de l'Institut Eugeni d'Ors, Cristina Steegmann, assegura que el projecte ha reduït l'absentisme escolar i l'emancipació precoç al centre, sobretot entre l'alumnat vulnerable. També ha afavorit que les seves famílies se sentin més implicades i motivades veient com els seus fills dominen les eines tecnològiques.