Un 15% dels infants i joves que atén la Fundació Germina han patit maltractaments o abusos sexuals

Un 15% dels infants i joves que atén la Fundació Germina han patit maltractaments o abusos sexuals
Sílvia Villarroel
29/05/2023 - 15:36

Badalona - La Fundació Germina atén diàriament al voltant d'uns 310 infants i joves entre els 5 i els 21 anys entre Badalona i Santa Coloma de Gramenet. D'aquests un 15% han patit situacions de maltractament o abús sexual. En concret han acompanyat a 76 joves i un 46% d'aquests casos corresponien a situacions molt greus, la majoria dins el context familiar.
Són dades que la fundació ha presentat aquest mes de maig en les sisenes Jornades sobre maltractament infantil i adolescent, celebrades a Santa Coloma de Gramenet on van assistir 215 persones. Segons la Fundació la formació és un recurs necessari que ajuda a la millora de la feina dels professionals que treballen amb aquests infants i adolescents.
El temps mitjà que els infants i joves estan a la fundació és de 4 anys i mig. Els casos van en augment en els darrers anys i afirmen des de l'entitat que ara es detecten més. Molts d'aquests casos venen derivats de serveis socials.
Des de Germina asseguren que les situacions de maltractaments i abusos sexuals es donen a totes les classes socials. Són situacions complexes, però han detectat que en general, un patró comú dels darrers dos anys, és que hi ha dificultats de salut mental per part d'una família sobrepassada per alguna situació de salut, econòmica, de feina, o de tensió en l'ambient, que acaba desembocant en situacions de maltractament.
En el cas de les nenes les agressions sexuals es donen més dintre de l'àmbit familiar i entre els nens en l'entorn extern més proper.
La fundació registre tots els casos i el que passat i parla directament amb els serveis socials del municipi. També tenen establerta una relació directa a Badalona amb l'Hospital de Germans Trias i Pujol per derivar casos urgents. Els casos més lleus es poden revertir moltes vegades. La Fundació treballa amb les famílies directament per tractar tota mena de situacions des de la detecció i el reconeixement fins a la posterior teràpia. Tota una feina de xarxa social.