Badalona - El 3,4 % dels badalonins han hagut de deixar algun tipus de tractament farmacològic per problemes econòmics el 2019. Aquesta és una de les conclusions d'un informe sobre pobresa farmacèutica a Badalona dut a terme pel Banc Farmacèutic i per l'empresa badalonina Menarini. Un tipus de pobresa, de la que gairebé no se'n parla, que afecta un 68% de persones amb malalties cròniques i que ha augmentat un 30% arran de la pandèmia.
La pobresa farmacèutica afecta aquelles persones que no tenen capacitat econòmica per comprar-se un medicament, sigui per seguir un tractament bàsic o crònic. Una problemàtica social que va emergir l'any 2012, amb l'augment del copagament farmacèutic. Una mesura que obliga a aportar un percentatge del cost del medicament depenent del nivell de renda. La cronificació de la crisi econòmica del 2008 i la pandèmia de la Covid han fet que la situació empitjori.
L'estudi, elaborat pel Banc Farmacèutic i Menarini, evidencia que les persones que pateixen pobresa farmacèutica a Badalona tenen entre 48 i 59 anys, un nivell d'estudis baix i un 16% es troben aturats. Afecta el 51% de les dones i un 48% dels homes. Pel que fa a la procedència, un 70% són d'origen estatal i la resta de l'estranger. Des del Banc Farmacèutic, ONG que s'encarrega del copagament dels pacients que no poden pagar-se els medicaments, asseguren que moltes persones s'avergonyeixen de no poder comprar la medicació. Jordi Bosch és director de Relacions Institucionals del Banc Farmacèutic.
A Badalona hi ha uns 1.482 plans de medicació i, segons l'estudi, farien falta més de 170.000 euros per cobrir-los tots. Des del Banc Farmacèutic asseguren que ja estan en converses amb els grups parlamentaris i les comissions de salut per aconseguir que el govern faci canvis legislatius adreçats a què l'administració cobreixi el 100% del cost de la medicació a les persones amb malalties cròniques.
Des de la seva creació, el Banc Farmacèutic ha fet 11.000 plans de medicació amb una aportació d' 1.400.0000 euros. Pròximament, volen fer un estudi per evidenciar els costos sanitaris i humans que haguéssin suposat no cobrir les necessitats de les persones que han atès.
Entrevista al BDN 360