Utilitzar la Realitat Virtual per ajudar a persones amb autisme

Utilitzar la Realitat Virtual per ajudar a persones amb autisme
Sergi Crusells Novella
02/04/2025 - 09:00

Badalona - L'associació ViuTEA, que ajuda a persones que pateixen un trastorn de l'espctre autista i a les seves famílies, s'ha aliat amb el BSA per engegar un projecte anomenat NutriTEA en el que eduquen a infants i joves per millorar la seva alimentació a través de jocs amb el suport d'unes ulleres de Realitat Virtual. Es tracta de quatre jocs on ensenyen quins aliments són saludables, quins no, les proporcions que ha d'haver-hi en un menú, calories i tota la informació necessària per ensenyar com és una dieta equilibrada.

El Nil és un nen amb TEA que des de ben petit ha tingut problemes amb el menjar, però gràcies a aquest joc s'ha atrevit a tastar-ne de nous, com les verdures. 'Sempre ha tingut problemes amb el menjar, a dia d'avui continua menjant molt triturat. Però els jocs li permeten provar i acostumar-se a nous aliments' afirma la mare del Nil, la Laura Cachero.

D'altra banda, la seva infermera de capçalera al BSA i especialista en salut mental, l'Anna Vallmitjana, encara creu que és massa aviat per veure resultats molt grans, ja que la teràpia preveu millores a llarg termini. 'És un projecte que està començant. Ara fem els quatre jocs i d'aquí a sis mesos els hi fem una enquesta per veure com ha evolucionat la situació. Encara és massa aviat per parlar de resultats, però si que es veu una cosa molt positiva i és la voluntat de fer canvis' puntualitza Vallmitjana.

TransiTEA, el pròxim projecte

Amb aquest projecte ja en marxa, ViuTEA i BSA ja estan treballant en el pròxim anomenat TransiTEA. Una simulació, també amb ulleres virtuals que ajudarà joves a moure's pel carrer per millorar la seva autonomia i adaptar-se a possibles contratemps que els facin desviar de la ruta habitual. Una qüestió que pot ser un problema per les persones amb aquesta condició. 'Són persones molt de rutina, molt rígides, i desviar-los per un camí o haver d'entrar en una botiga se'ls hi pot fer complicat' explica la vicepresidenta de ViuTEA, Laura Barbero.

De moment, aquest projecte està en una fase molt inicial. Barquero assegura que han enviat un qüestionari a les famílies perquè expliquin quins són els principals problemes que es troben quan van pel carrer per poder replicar-los en la simulació a través de la Realitat Virtual. El següent pas serà gravar aquestes situacions amb una càmera 360º i programar-ho. Perquè així els joves podran entrenar i anticipar-se a possibles variacions en el seu dia a dia.