'L'app eSalut està pensada perquè els pacients no hagin de buscar a internet informacions que els poden espantar'

'L'app eSalut està pensada perquè els pacients no hagin de buscar a internet informacions que els poden espantar'
Mar Martínez / Raquel Moreno
13/06/2024 - 14:14

Canyet - Especialistes en medicina i informàtica de l'Institut Català de la Salut han posat en marxa una aplicació mòbil que ofereix informació molt personalitzada als pacients i permet als professionals fer-los un seguiment molt acurat. L'eina complementa les visites presencials i vol servir per donar seguretat als pacients davant de canvis o dubtes sobre la seva malaltia. L'aplicació ja se l'han descarregat mil cinc-cents pacients atesos a l'hospital Germans Trias i en centres d'assistència primària de l'Institut Català de la Salut.

APP eSALUT PACIENT ROSA BLANCA DOMINGO ICS APNEA frame
Foto: Badalona Comunicació.

A Rosa Blanca Domingo li va proposar l'ús de l'aplicació el seu metge quan li van diagnosticar apnea obstructiva del son.Allà ha trobat petits consells que l'ajuden a aprendre de la malaltia. I quan té dubtes, els pot plantejar a l'especialista. 'Hi ha un vídeo que t'ensenya què és l'apnea, com identificar-la i quines conseqüències comporta patir-la', explica. També hi ha consells per controlar les apnees a la nit o un apartat per contactar amb els professionals que porten el seu cas, 'i ells et truquen per telèfon l'endemà, o als dos dies, com a molt', afegeix la Rosa Blanca.

Hi ha sistemes d'alarma per saber si un pacient ha empitjorat i, si s'ha d'avançar una visita, s'avança

Fa tres anys que l'equip de Transformació i Salut Digital de la Gerència Metropolitana Nord va començar a treballar en el projecte, i any i mig que els professionals proposen als pacients o als seus cuidadors que es descarreguin l'aplicació. És un recurs que facilita la comunicació entre pacients i professionals, en tots dos sentits. 'Els professionals ho tenen tot integrat i no han de buscar-ho a tres llocs diferents, i la informació del pacient viatja a la història clínica', comenta Meritxell Davins, directora del departament, ubicat a l'hospital de Can Ruti. 'Quan els especialistes obren l'aplicació, veuen si el malalt està bé o no; si és agut poden veure a diari com evoluciona, i hi ha sistemes d'alarma per saber si algú ha empitjorat i si s'ha d'avançar una visita, s'avança', continua.

APP eSALUT TELEFON ICS INGESTA LIQUIDS
Foto: Badalona Comunicació.

Seixanta patologies registrades i gairebé tres-cents perfils de pacients

L'aplicació eSalut té registrats, de moment, 280 perfils de pacients de 60 patologies, de manera que la informació és molt concreta.
Beatriz Díez és supervisora d'Infermeria del servei d'Hospitalització a Domicili de Can Ruti i apunta que l'app està pensada perquè el pacient hi trobi 'informació veraç i no hagi de buscar per internet coses que el poden espantar'. Considera que aquesta aplicació dona tranquil·litat als pacients: 'Quan veuen que els truquem, perquè ens han escrit que ha augmentat el seu dolor o perquè han tingut unes dècimes de febre, senten que se'ls dona suport i que estem donant resposta al seu procés de salut'.

Covid persistent, cirurgia cardíaca, càncer colorectal, dolor, ictus o peu diabètic són algunes de les patologies o processos patològics on s'ha implementat aquest projecte de telemedicina.