Badalona - A la vaga d'infermeria s'hi afegeix a partir d'aquest dilluns la dels tècnics sanitaris. Denuncien la inactivitat del departament de Salut i l'ICS a l'hora de resoldre les desigualtats laborals i econòmiques que pateixen. Volen que se'ls reconegui professionalment, un fet que diuen no es contempla amb l'acord signat recentment pel Departament de Salut. Durant aquesta setmana faran mobilitzacions i concentracions a les portes dels hospitals.
La vaga indefinida afecta els tècnics superiors, tècnics en cures d'infermeria i tècnics de farmàcia i parafarmàcia de l'Institut Català de la Salut. La convocatòria arriba després que l'ICS traslladés als afectats que les millores retributives sol·licitades no podrien dur-se a terme perquè l'acord ja estava tancat. Des dels sindicats no entenen per què es va signar un acord que deixa de banda part dels professionals sanitaris.
Denuncien que dels 320 milions d'euros que Salut ha destinat a millorar les condicions laborals del personal de l'ICS, un 52% s'ha destinat als metges i un 32% a les infermeres. En canvi, en el cas dels tècnics en cures auxiliars d'infermeria i els tècnics superiors, la dotació ha estat de l'1,3 i el 0,20% respectivament. Ho ha explicat al BDN360 la Montse Martín, delegada de la Federació de Tècnics i Professionals de la Sanitat a l'Hospital Germans Trias i Pujol i Elisabeth Jiménez, delegada a l'Hospital Vall d'Hebron.
La vaga es pot notar als hospitals i CAPS. Tot i que es faran totes aquelles proves urgents, inajornables o oncològiques, la resta de proves com les radiografies, els TACS o les ressonàncies magnètiques quedaran endarrerides. L'aturada també afectarà les anàlisis rutinàries com les extraccions de sang o d'orina. La Generalitat ha establert uns serveis mínims davant la vaga. Així, els CAPS prestaran servei amb el 25% de la plantilla i la resta de serveis no urgents funcionaran com si es tractés d'un dia festiu.
Entrevista al BDN360