Badalona - La manca de recursos econòmics i la morositat són dues de les causes que impedeixen a les comunitats de propietaris de Sant Roc tramitar les ITES i rehabilitar els edificis. Una situació que s'agreuja per l'elevat nombre d'ocupes que, a banda de no pagar, es connectem il·legalment la xarxa elèctrica. Així ho adverteix l'administradora de finques Serrano Serveis, des d'on detallen que un 30% de la quarantena de comunitats que gestionen al barri estan ocupades.
El desallotjament de 8 famílies d'un edifici en estat ruïnós al carrer Calderón de la Barca, a la Salut, ha tornat a posar en evidència l'envelliment del parc d'habitatge de Badalona. N'és un exemple el barri de Sant Roc, on ja fa anys que els administradors de finques alerten del mal estat d'alguns edificis. Carla Duarte, de Serrano Serveis, alerta que l'impagament de les quotes comunitàries i les ocupacions il·legals dificulta que els edificis puguin dur a terme un manteniment adequat i s'acaben degradant. Tot i reclamar judicialment els impagaments, la situació tampoc millora, ja que la majoria dels veïns són insolvents.
L'Enrique Lara, membre de l'Associació de Veïns de Sant Roc, ha volgut diferenciar que a Badalona part de la degradació del parc d'habitatge té a veure amb l'autoconstrucció, sobretot a barris com Sant Crist o la Salut. A Sant Roc, en canvi, el problema rau en el manteniment de les comunitats, pel baix nivell adquisitiu de les persones que hi viuen. Sobre les connexions il·legals a la xarxa elèctrica, Lara assegura que a banda dels ocupes, també hi ha propietaris que punxen la llum. I n'ha afegit un altre problema, les plantacions de marihuana.
Lara alerta que el pitjor encara està per arribar, quan la falta de manteniment es vagi acumulant amb el temps. Conclou que el principal problema a Sant Roc rau en la pobresa. Per aquest motiu ha fet una crida a recuperar el projecte bloc a bloc del consorci Badalona Sud. Un programa d'intervenció social en els blocs de pisos per millorar les condicions de vida i les relacions veïnals.
Entrevista al BDN360