Les famílies de l'edifici en estat ruïnós del carrer de Calderón de la Barca neguen ser “conflictius” tal com assenyala Albiol

Les famílies de l'edifici en estat ruïnós del carrer de Calderón de la Barca neguen ser “conflictius” tal com assenyala Albiol
Mar Martínez
12/12/2023 - 18:42

Badalona - Les vuit famílies que divendres seran desnonades de l'edifici en estat ruïnós del carrer de Calderón de la Barca han parlat. Alguns d'ells asseguren que han estat pagant un lloguer durant vint anys fins que fa uns mesos el propietari els va deixar de cobrar. Qui també ha parlat és el propietari, qui ha assegurat que no ha tingut cap problema amb els inquilins tot i que afirma que alguns tenien la llum punxada. Els veïns afectats es mostren sorpresos de les acusacions de l'alcalde de Badalona, qui ha dit que es tracta d'ocupes conflictius. De fet, asseguren que dijous al matí aniran a l'Ajuntament amb la intenció de parlar-hi directament.

És un cas complex. Tres de les famílies haurien rebut la notificació del llançament per l'extinció del seu contracte. La resta diuen no haver rebut res, però els serveis socials els han comunicat que hauran de recollir les pertinences aquest dijous perquè divendres l'edifici ha de quedar lliure per estat ruïnós. Asseguren que, fins fa uns mesos, el propietari els cobrava el lloguer en mà, fins que va deixar de fer-ho i van saber que el lloc on han viscut durant anys ja no és habitable. Entre la vintena de persones hi ha almenys tres menors i una dona amb una discapacitat del 90 %, per manca de visió. Així ho han explicat Abderrahmane Boukili i Souad Ghailan, dos dels inquilins. Ell viu amb el seu nebot. Ella, amb les seves dues filles menors.

Les vuit famílies de l'edifici de Calderón de la Barca han pagat entre 150 i 300 euros mensuals per habitatges en estat molt precari que el propietari no ha volgut arranjar a canvi de no apujar-los, diu ell mateix, el lloguer. També diu que algunes tenien punxada la llum, cosa que les famílies neguen, i argumenten que tenen un sol comptador per tot l'edifici i que se'n reparteixen les despeses. Per la seva banda, la plataforma contra els desnonaments Sant Roc som Badalona i la Fundació Salut Alta, que treballa en projectes socials al barri, els donen suport. Carles Sagués, secretari de la Plataforma i Anna Martínez, portaveu de la fundació, reclamen el dret a un habitatge digne, una alternativa per viure a aquesta vintena de veïns i que no s'estigmatitzi el veïnat ni se'ls acusi de provocar conflictes.

Consultat per aquest mitjà el propietari de l'edifici ha dit que no ha tingut cap problema amb els inquilins. Diu que tots els contractes han passat pel registre de la propietat, tot i que els inquilins ho neguen, i que rehabilitar l'edifici era més costós que tirar-lo a terra.