Massificació i manca de recursos al Júlia Minguell: famílies preocupades

Massificació i manca de recursos al Júlia Minguell: famílies preocupades
Laia Martínez
18/11/2024 - 21:39

Sant Antoni de Llefià, Badalona - L'Institut Júlia Minguell, catalogat com a centre de màxima complexitat, es troba en una situació que les famílies titllen 'd'insostenible'. A la massificació de les aules de Batxillerat, amb ràtios que arriben als 40 alumnes per aula, s'hi suma la falta de recursos necessaris per acompanyar l'alumnat.

Les famílies reclamen una tercera línia de Batxillerat i més docents

El problema té el seu origen fa quatre anys, quan el Departament d'Educació va ampliar les línies de primer d'ESO de quatre a cinc, per donar cabuda a 120 alumnes. Aquesta ampliació, però, no s'ha mantingut a Batxillerat, amb només dues línies per a 80 estudiants. La manca de continuïtat provoca una sobrecàrrega, que a més deixa fora altres alumnes de centres escolars del barri.

DSCF4004

El Departament d'Educació assegura que són conscients de la seva situació i que estudien aquest reclam. Mònica Cabezas, presidenta de l'AFA del Júlia Minguell, explica que des del maig d'aquest any 'van demanar que obrissin una tercera línia i el Departament d'Educació l'ha negat'. Ens fa saber que 'estem amb les aules massificades i tres alumnes ja han fet abandonament escolar perquè no se'ls ha pogut acompanyar com el professorat hagués volgut'.

Tres alumnes ja han fet abandonament escolar

Alerten que no només es redueix la qualitat educativa, sinó que dificulta l'atenció individualitzada i augmenta el risc d'abandó escolar.

DSCF3978
Institut Júlia Minguell | Aquesta tarda

Més reclams

A més, denuncien que la Unitat d'Escolarització Compartida de l'Ajuntament (ASUEC), que s'encarrega d'acompanyar els alumnes amb més dificultats, està actualment tancada per motius burocràtics. També reclamen l'ampliació de l'aula d'acollida per atendre adequadament l'alumnat nouvingut.

Una altra denúncia és el retard en la dotació de la “motxilla escolar”, un recurs de la Generalitat destinat a garantir l'accés a l'educació de l'alumnat en situació desfavorida. Mònica Cabezas destaca que encara no l'han rebut i que 'ens van prometre que ho farien el 7 de novembre, hem parlat amb direcció i els diners de les motxilles no ha arribat'. Destaca que aquest any 'tenim un 70% de l'alumnat amb motxilles, la qual cosa fa endarrerir l'educació als nostres fills perquè van començar amb l'ordinador aquest dilluns passat'.

DSCF3994

La problemàtica no és nova

A principis de curs, l'institut va estar a punt de negar-se a iniciar les classes per denunciar aquesta situació, tot i que finalment van decidir començar com la resta de centres. Si no hi ha cap resposta per part de les administracions, estan disposats a començar mobilitzacions per exigir millores.

🗞️ Notícia Informatiu vespre:

✍🏻 Sindicats i FAMPAS han reclamat avui un pla integral de remodelació i modernització de les instal·lacions educatives.