Crònica dels actes festius de la Nit de Sant Anastasi

Crònica dels actes festius de la Nit de Sant Anastasi
Jordi Ribàs, Emma Teixidó, Laia Martínez
10/05/2024 - 19:36

Badalona - La Cremada del Dimoni és el punt culminant dels actes festius d'aquest 10 de maig de 2024 que han donat tret d'inici ja amb el repic de campanes, el Ball a Plaça i les tandes de lluïment i els versots dels Diables de Badalona.


El soroll, el foc i la festa han començat amb els trets de la colla trabucaire dels Miquelets, que han donat pas a les tandes de lluïment a la plaça de la Vila.

Els versots han repartit a tort i a dret

El govern és qui més ha rebut en la primera ronda dels versots dels Diables de Badalona. En concret, a l'alcalde Xavier Garcia Albiol li han dit que no se'n refien del seu 'badalonisme”. A la tinenta d'alcalde, Cristina Agüera, l'han acusat d'arrogant i l'han responsabilitzat de ser el motiu pel qual l'artista Ramon de los Heros ha deixat de fer el dimoni.

Han lloat l'ascens de l'equip femení de La Penya, alhora que han qualificat de “gran bufetada” el rendiment de l'equip masculí. També han condemnat la guerra a Palestina, els preus del lloguer i han criticat la justícia espanyola, defensant que “protestar no és terrorisme'.

diables tandes plaça

Per la plaça de la Vila també hi han passat els Dragolins, la Fumera, el Trempat i la Trempada en la Tanda de Lluïments.

dragolins

La Mulassa, acompanyada de les gralles, també ha ensenyat el seu ball per la plaça de la Vila per tercer any.

Com és ja tradicional, també han lluït la colla El Típic Ball de Bastons de Canyet, la més antiga que existeix avui a la ciutat.

Al seu torn, els gegants de Badalona: Anastasi i Maria, Ripal i Brunel·la de Mar, Ferrer de Gualbes i Elionor de Sant Climent, i Jeroni i Badamar! han ballat també a la Plaça de la Vila.

gegants ok

També han fet la seva aportació a la Tanda de Lluïments els Capgrossos de la ciutat.

capgrossos

En el torn de danses no hi poden faltar els Bastoners de Canyet, o el ball de cercolets, una dansa on els més petits fan figures amb uns cèrcols que subjecten amb les mans i que es va estrenar el 2022, ara fa dos anys.

bastoners
cercols

Amb les Danses de Maig es finalitza l'acte d'inici de les Festes de Maig, unes coreografies que des de l'any 2003, només s'interpreten aquest dia, el 10 de maig.

danses de maig

La Colla Micaco, els Castellers de Badalona, han aixecat un 4 de 6 amb pilar i han entrat a Plaça atmbé amb un pilar.

castellers

El Ball de l'Àliga a la plaça de la Vila ha pres també la Plaça de la Vila, acompanyada de la Banda Simfònica de Badalona, amb presència de la corporació municipal i tot el públic que els ha acompanyat.

ball aliga

Tots cap a La Rambla!

El Seguici ha baixat cap a La Rambla amb els Macers, la Corporació i Ministrers, i tots els badalonins! Ja falta menys perquè cremi el Dimoni 'Apugem els preus' i, amb ell, tot allò dolent que volem que cremi en aquesta nit màgica.

cami a rambla

comitiva politics

àguila cap a rambla

Els carrers del Centre s'omplen de la gentada que acompanya el Seguici, directes cap al mar, cap a La Rambla, on s'hi espera el Dimoni de 2024.

seguici cap a la rambla

Davant del Dimoni ja, és el torn de l'Acte Sacramental

El seguici i les colles de cultura tradicional i popular de la ciutat han baixat fins La Rambla, ja plena a vessar. No només aquest espai, davant del Dimoni, s'ha emplenat dels qui volen gaudir de la Cremada, també tot el seu entorn: Passeig Marítim i la platja.

WhatsApp Image 2024-05-10 at 20.53.08

dron

platja i rambla

castellers rambla

'Diable sóc, Diable seré…' amb aquestes paraules acaben cada un dels versots de l'Acte Sacramental, previ a la Cremada 2024, és a dir la lluita entre el Bé i el Mal que s'escenifica enmig de La Rambla.

diable soc

diables poetica

acte sacramental rambl

acte sacramental escenari

El Dimoni espera la primera guspira

El Dimoni espera la primera guspira amb el Piromusical, però abans ha estat el torn de l'espectacle únic a Badalona creat especialment amb dos-cents drons.

darrers minuts cremada

espectacle drons

Ball de Festa Major per a Gent Gran

Abans, a les 6 de la tarda, l'Orquestra Maravella posava música al ball de Festa Major per a la Gent Gran a la plaça de la Plana. Amb música de totes les èpoques, i molt festiva, de la mà de l'Orquestra Maravella.

ball gg

ball gent gran 2

Programa especial Nit de Sant Anastasi a Bdncom

Tot plegat, es pot seguir en directe a través del programa especial que emetem des d'aquesta casa, Badalona Comunicació, a partir de les set de la tarda i fins a dos quarts d'onze de la nit. Per primera vegada, Televisió de Badalona oferirà imatges aèries dels actes a través d'una càmera ubicada en un dron. A més, també es podrà seguir a les televisions locals, i a la seva plataforma, La Xarxa+.