Badalona - Aquest dijous el Parlament de Catalunya ha acollit el debat per investir Salvador Illa com a nou president de la Generalitat. Una sessió convulsa, amb recessos i dos intents per part de Junts d'aturar-la.
El primer a intervenir a la sessió plenària ha estat Salvador Illa, que no ha tingut límit de temps. El candidat a la presidència de la Generalitat, ha assegurat que prioritzarà els pactes amb ERC i amb els Comuns durant la legislatura. Així ho ha dit durant el seu discurs d'investidura, en què els ha agraït el 'sentit de país' a l'hora de negociar els dos acords per a investir-lo. Segons ha dit, aquestes dues forces seran els seus 'interlocutors preferents'. A més, ha aprofitat per reconèixer el 'llegat' que li ha deixat l'encara president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès. 'Li dic amb sinceritat, em trobo un país millor del que vostè es va trobar en l'inici de la legislatura', li ha dit. Illa ha remarcat que té intenció de 'dialogar amb tothom' menys amb Vox i Aliança Catalana, que 'professen discursos d'odi'.
Illa també ha reclamat que la llei d'amnistia s'apliqui de manera 'àgil, ràpida i sense subterfugis' per aconseguir la 'normalització plena' de Catalunya.
A partir d'aquí, s'ha suspès la sessió durant un temps 'raonable', segons el president del Parlament, Josep Rull, perquè els grups parlamentaris poguessin preparar les seves rèpliques.
El president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, ha recordat que el 'sí' dels republicans a la investidura del candidat del PSC, Salvador Illa, té 'condicions' i que és 'només per a l'acord'. Durant el debat d'investidura, al ple d'aquest dijous al migdia, Jové ha avisat que amb el pacte 'no es tanca res', i que el 'sí' d'ERC al PSC està 'carregat de 'nos''.
El primer secretari del PSC i candidat a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ha volgut agrair a ERC el seu suport a la investidura, encara que sigui 'amb condicions'. 'Sóc conscient que és un 'sí' amb condicions, però a mi m'agrada acabar el viatge amb qui el començo i m'hi esforçaré', ha dit Illa després de la intervenció d'ERC, feta pel president del grup parlamentari, Josep Maria Jové. Illa ha assegurat que farà esforços per 'posar arguments i valors que permetin a ERC sentir-se còmodes sense renunciar a cap plantejament per poder acabar el viatge conjuntament'.
D'altra banda, el líder del PPC, Alejandro Fernández, ha acusat el candidat socialista de copiar el 'processisme' després d'arribar a un acord d'investidura amb ERC. L'ha acusat de voler 'mantenir la poltrona'. Fernández ha instat el PSC a reformar la Constitució si la seva proposta és un estat confederal. 'No es pot convertir Espanya amb un estat confederal asimètric amb 68 vots d'una investidura d'una comunitat autònoma. Té dret a intentar-ho, però ha de respectar les regles del joc', ha comentat. Fernández ha dit que els socialistes han 'ressuscitat' Puigdemont. 'Són vostès els únics responsables de l'humiliant esperpent que estem vivint'.
El ple s'ha reprès a un quart de quatre de la tarda. Un quart d'hora abans, pocs minuts després de les tres del migdia, el grup parlamentari de Junts ha sol·licitat a la mesa del Parlament aturar el debat d'investidura fins que es normalitzi la sessió i el diputat Carles Puigdemont pugui ser present a l'hemicicle. Així ho ha anunciat en roda de premsa la portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, que ha denunciat que 'activar l'operatiu Gàbia per detenir el president Puigdemont, un diputat electe, com si fos un terrorista, és gravíssim i inexplicable'.
Tot i així, la Mesa del Parlament ha rebutjat aturar el ple d'investidura. PSC i ERC s'han mostrat favorables de seguir endavant amb el debat perquè de moment Carles Puigdemont no ha estat detingut. Socialistes i republicans tenen majoria a l'òrgan parlamentari amb cinc dels set representants.
Cap a les quatre de la tarda el ple d'investidura s'ha vist interromput de nou. I es que Junts ha tornat a demanar la suspensió del debat d'investidura de Salvador Illa després de denunciar que hi ha una ordre de detenció contra el secretari general del partit, Jordi Turull, per haver acompanyat Carles Puigdemont en la seva desaparició. Amb la represa del ple, el president del grup parlamentari, Albert Batet, ha anunciat una reconsideració de la decisió de no suspendre el ple, que havien registrat minuts abans. 'És un fet sense precedents i no és de normalitat democràtica', ha justificat Albert Batet des del seu escó. Aquesta demanda ha obligat a tornar a aixecar la sessió perquè es torni a reunir la Mesa.
A tres quarts de cinc de la tarda, la Mesa del Parlament ha rebutjat per segon cop aturar el ple i, d'aquesta manera, s'ha reprès el debat d'investidura. El Ple ha seguit el seu curs amb les intervencions del líder de Vox, Ignacio Garriga, la líder dels Comuns Jéssica Albiach, la diputada Laia Estrada de la CUP, Sílvia Orriols d'Aliança Catalana i Ferran Pedret del PSC.
Ignacio Garriga ha assenyalat que la investidura de Salvador Illa és 'l'escenificació pública i final' d'un 'gran acord' entre el PSC i ERC. El diputat ha apuntat que els dos partits són 'germans'. Garriga constata que PSC i independentisme 'comparteixen un mateix full de ruta' i avisa que denunciaran tots els que hagin ajudat a fugir a Puigdemont. Garriga ha descrit Illa com un 'farsant'. 'Diu una cosa i en fa una altra', ha assenyalat. 'Tot i que respon sota una màscara de moderació', ha dit que Illa 'serà un dels presidents que més mal farà als catalans'.
La presidenta del grup parlamentari dels Comuns, Jéssica Albiach, s'ha mostrat 'orgullosa' de l'acord amb el PSC. Albiach ha avisat que els comuns faran 'oposició ferma' en tot allò que no han pogut pactar, des de 'dins i fora' de les institucions. A més, la líder del grup ha dit que el pacte amb el candidat del PSC pot representar 'un abans i un després' en accés a l'habitatge o en l'enfortiment de l'estat del benestar. En la seva intervenció, Albiach ha afirmat que Carles Puigdemont hauria hauria d'haver pogut tornar 'sense risc' de ser detingut.
La diputada Laia Estrada de la CUP ha qualificat 'd'aberració' el suport d'ERC i Comuns a la investidura del candidat socialista. Estrada ha afegit que Illa serà 'una mena de virrei que 'no respectarà el poble de Catalunya'. Així, l'anticapitalista ha denunciat que l'expresident de la Generalitat , Carles Puigdemont, 'no hagi pogut assistir' al ple d'investidura, tot i que ha admès que el seu retorn 's'ha posat a disposició dels interessos del partit' i no com a forma de 'ruptura' amb l'Estat.
Sílvia Orriols ha denunciat que 'investir un espanyolista' com Salvador Illa és 'legítim' però també 'immoral'. La diputada d'Aliança Catalana també ha carregat contra ERC. 'Poden cercar mils justificacions, però en el fons només n'hi ha una: que pensen que les cadenes són prou llargues', ha criticat Orriols. La dirigent també ha apuntat contra les 'actituds rendicionistes i meselles' dels 'partits progressistes'. Durant la seva intervenció de rèplica, Savlador Illa ha advertit Orriols que no pensa dialogar amb la seva formació durant la legislatura. De fet, l'ha acusat de tenir un 'discurs d'odi' i l'ha equiparat al de Vox.
El diputat del PSC Ferran Pedret ha assegurat que el líder del seu partit i candidat a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, governarà 'per a tothom' i obrirà 'un temps nou en la política catalana', buscant 'consensos amplis per als grans reptes del país'. Durant la seva intervenció, Pedret ha aprofitat per carregar contra Junts i els ha acusat de 'no assumir' que 'el país no és seu'.
Recordem que aquest ple d'investidura compta amb la presència 5 diputats badalonins, una fita històrica. Són Andrea Zapata del PSC, Jaume Giró de Junts+, Juan Fernández i Rosa del Amo del PP i actuals regidors del govern local, i Susana Segovia, dels Comuns.