A FONS | Rampes, ascensors i escales mecàniques aturades, el dia a dia dels veïns

A FONS | Rampes, ascensors i escales mecàniques aturades, el dia a dia dels veïns
Susana Soldado/ Sara Nicolàs
29/09/2023 - 11:30

Badalona - Els desnivells dels carrers de Sant Crist de Can Cabanyes continuen dificultant el dia a dia dels veïns del barri, sobretot de la població més envellida. Un greuge que, a més, s'accentua amb el fet que les escales i rampes mecàniques dels seus voltants fa anys que van deixar de funcionar. Algunes, com les rampes del carrer Cuba, van aturar-se ara ja fa més de quatre anys.

Les rampes es van inaugurar el 2014, tenen 42 metres i es reparteixen en dos trams. En Cisco Melgarejo era el president de l'Associació de Sant Crist de Can Cabanyes quan es van inaugurar. 'Els primers anys funcionaven força bé, quan es van començar a espatllar venien al cap de cinc dies, les reparaven i potser duraven un mes' explica. Lamenta, però, que ''un any seguit no han funcionat mai.'' El 2017, però, les rampes van aturar-se indefinidament i van deixar de facilitar la vida del veïnat. Farts de la situació, el 2019 van decidir manifestar-se setmanalment com a senyal de protesta fins que a la tardor d'aquell any es va aprovar una partida de prop de 70.000 euros per reparar-les. ''No va servir de res'' assegura Melgarejo.

RAMPES CARRER CUBA

Els veïns els més afectats
La sensació és la mateixa entre els veïns del barri i fins i tot hi ha gent que no les ha vist mai en funcionament. És el cas de la Sara Gutiérrez. Fa un any i mig que la seva filla viu al barri i assegura que mai ha vist les rampes en marxa. ''Després de pujar tot el desnivell arribes aquí i et trobes les rampes aturades i penses: més pujada?'' La Palmira Canals viu en un punt encara més elevat de Sant Crist. Camina amb l'ajuda d'una crossa i, a la setmana, va un parell de vegades a comprar al supermercat o la peixateria, que es troben en la part més baixa del barri. ''Si el meu marit no m'acompanya per portar la compra, jo no hi puc anar sola. Necessito agafar-me a la barana i a l'altra mà porto la crossa, com porto la bossa?''

RAMPES CARRER CUBA 3
Rampes del carrer Cuba, aturades

El fet que es tracti d'un barri on gran part del veïnat que hi viu és d'edat avançada, fa més urgent encara que les rampes i escales mecàniques tornin a estar en moviment. I és que la gent gran ha de buscar alternatives, com fer ús del transport públic, per coses tan bàsiques com fer la compra al carrer de sota de casa seva. Després de l'anunci per part del govern de la necessitat de canviar tota la maquinària perquè tornin a funcionar, els veïns ho tenen clar: ''Preferim esperar 9 mesos més i que s'acabi aquesta situació'' conclou Cisco Melgarejo.

Més enllà de les rampes del carrer Cuba
A poc més d'un quilòmetre, al carrer Fortuny, unes escales mecàniques, inaugurades el desembre de 2022, estan aturades. També ho estan les del carrer Solsona, que serveixen per evitar un desnivell de 10 metres. Formen part del projecte executiu de millora de l'accessibilitat del districte 2 i 4, juntament amb els ascensors d'Hipòlit Lázaro de La Salut i el del carrer Oceania de Sant Joan de Llefià.

ESCALES MECÀNIQUES CARRER FORTUNY
Escales mecàniques del carrer Fortuny

En tots els casos, afirmen els veïns, la manca de contracte de manteniment, també dels ascensors, fa que el funcionament sigui deficient. A Sant Joan de Llefià, en tenen experiència. El 2018, es va inaugurar l'ascensor del carrer Albert Llanas i el seu funcionament ha estat irregular. El president de l'associació de veïns, Jordi Mesas, lamenta la deficiència del servei. «Des de l'ajuntament ens diuen que estan treballant per tancar un contracte de manteniment, però, com es pot posar en marxa un ascensor sense pensar en el manteniment?» es pregunta Mesas.

ASCENSOR ALBERT LLANAS
Ascensor del carrer Albert Llanas

Des de l'entitat expliquen que un 75% dels veïns de barri són jubilats i la majoria dels serveis, com ara comerços o el mercat municipal, es troben a la part baixa del barri, a l'Avinguda Marqués de Sant Mori. La María és veïna del carrer Juan Valera, té 74 anys i fa servir l'ascensor dues o tres vegades a la setmana per anar a comprar. ''L'ascensor és pràctic, però molt sovint me'l trobo espatllat'' Des de l'entitat veïnal ho tenen clar, volen un barri més accessible: ''La part alta de Llefià està en una muntanya, qualsevol cosa que faciliti el dia a dia dels veïns serà benvinguda, però amb manteniment' explica Jordi Mesas.