Taller Sant Isidre, un lloc 'on ser esperat'

Taller Sant Isidre, un lloc 'on ser esperat'
Mar Martínez / Àlex López
16/01/2024 - 15:11

La Mora - Fa deu anys que el Taller Sant Isidre acompanya persones sense llar, oferint un espai on recuperar rutines, relacionar-se o adquirir eines per tornar al cercle laboral. Tot això és especialment difícil quan no hi ha un sostre sota el qual dormir, com és el cas d'algunes de les persones que acudeixen cada dia a aquest espai que té com a motor la col·laboració de les fundacions Llegat Roca i Pi i Formació i Treball i Càritas Diocesana de Barcelona.

Aquí m'oblido de molts problemes. He tornat a tenir cura de mi mateix

El Soufiane té 27 anys. En fa un que dorm al ras. El Taller Sant Isidre, diu, li ha tornat les ganes de llevar-se al matí i, optimista, confia que les habilitats que hi adquireix li serviran perquè la vida al carrer quedi un dia enrera. 'Fa més o menys un any que estic al carrer. Vaig conèixer l'entitat Folre, i ells em van enviar al Taller Sant Isidre. Aquí he après moltíssimes coses i m'oblido de molts problemes, i també he tornat a tenir cura de mi mateix una mica més. Abans, els dies em passaven molt lentament, no sabia què fer, estava tot el dia al carrer. Però ara no. Acabo d'aquí, surto i espero que arribi la nit per anar a dormir i arribi el dia següent per tornar-hi i fer el mateix'.

Taller Sant Isidre 10 anys 2
Foto: Àlex López

En Houcine, de 23 anys, viu en un pis compartit de la Fundació Mambré. De moment no treballa i ser al taller l'ajuda a no donar voltes a la seva situació. També, escriure cançons. Fa poc en va fer una que va sonar en un dels actes a Badalona amb motiu del Dia Mundial de les Persones sense Llar. 'Abans no tenia motivació de fer res. Aquí vinc i així no estic al pis o al carrer perdent el temps i rumiant. Aquí, encara que hi doni voltes, és a coses positives', diu.

Taller Sant Isidre 10 anys 3
Foto: Àlex López

Més joves i més habitatge indigne
Quaderns reinventats amb materials reciclats, roses de Sant Jordi de tela, davantals cosits a màquina amb teixits del Senegal, postals de Nadal, testos de ceràmica... Un màxim de quinze persones, la majoria homes, i entre ells el Soufiane i l'Houcine, s'ocupen d'elaborar aquests productes que seran venuts a empreses i entitats. Ho fan en una nau del polígon Badalona Sud, on es troba el Taller Sant Isidre. La sala és un lloc per treballar i, sobretot, per conviure.
Ester Visuete, tècnica d'inserció laboral del projecte, relata que el projecte els permet 'adquirir una rutina i tenir un lloc on ser esperat, saludat i acompanyat'. Recorda que la iniciativa va començar amb menys de cinc persones i de perfils més adults que en l'actualitat, que cada cop són més joves i hi ha més demanda. 'Cada cop són més les persones en habitatges indignes o en situació de carrer', explica.

Taller Sant Isidre 10 anys 1
Foto: Àlex López

En una dècada, el Taller Sant Isidre ha atès unes setanta persones, en situacions socioeconòmiques molt difícils, derivades per serveis socials i entitats. Entre dues i tres han aconseguit trobar feina cada any.